Ajankohtaista

Killan perinneautojen talkoot torstai-iltaisin

Killan perinneautojen kunnostustalkoot jatkuvat torstaisin klo 17 alkaen Tapion verstaalla Suolahdentie 255, Laukaa as. Tule mukaan talkooporukkaan tai käy katsomassa mitä killan perinneautoille kuuluu. Tällä hetkellä työn alla on International D 246F vm. 1939 kuorma-auto.

Kysy lisää Tapio Riipinen 0400 642 868

Killan perinneautojen kunnostusillan tunnelmia Tapion hallilla 9.2.2023. Suolahdentie 255. Tervetuloa mukaan!


International D246 F- kuorma- auton kunnostus eteni vuoden 2022 aikana kokoonpanovaiheeseen ja syyskuun lopussa alustalla päästiin jo tekemään pieni koeajo, jossa auton moottori, voimansiirto ja jarrut todettiin hyvin toimiviksi. Työ jatkui kiltaveli Jyrki Hämäläisen suunnitteleman välirungon ja lavarakenteen tekemisellä. Myös auton mukana saadun alkuperäisen International-ohjaamon kunnostaminen pääsi kunnolla vauhtiin, kun kiltaveli Markku Jääskeläinen ”otti asian omakseen” ja kiltaveli Markku Lyhty ryhtyi työhön kaimansa kumppaniksi.

 

Vuoden varrella selvisi myös lisää tietoa International-kuorma-auton roolista ja käytöstä moottoroiduissa raskaissa tykkipattereissa jatkosodan aikana. Autoja oli saatu välirauhan aikana 48 kpl varustettuina auton lavalla kuljetettavalla McCormick T14- telatraktoreilla, joita käytettiin raskaiden yli 150 mm:n tykkien vetäjinä sekä erityisesti asemaan ajossa. Virisi ajatus, että löytyisiköhän jostain myös kyseinen telatraktori ja jopa tykkikin. Etsinnät ja tiedustelut tuottivat kuitenkin enimmäkseen pettymyksiä; telatraktorit oli aika hävittänyt yhtä panssarimuseoon pelastettua yksilöä lukuun ottamatta. Löydetyt tykit tai vihjeet niistä päättyivät joko omistajien haluttomuuteen luopua niistä tai kohtuuttoman korkeaan hintapyyntöön.

 

Kuitenkin taas kerran yllätettiin asiantuntijat. Marraskuun lopussa saapui Jyrki Hämäläisen ja Tapio Riipisen Englannista hankkima International T14- telatraktori, joka Suomessa oli täysin sama kone McCormick-nimisenä. Hyväkuntoinen ja entisöintikunnostettu traktori oli löytynyt yksityiseltä telatraktoriharrastajalta Tapion brittikontaktien kautta. Myös tykkiasiassa edistyttiin, sillä loppuvuoden aikana killalle ilmeni mahdollisuus yhteistyöjärjestelyjen kautta saada ”käyttöönsä” aito sota- aikainen yli 150 mm:n tykki täydentämään moottoroidun raskaan patterin kokonaisuus.    

 

Kiitos kuvista Juha Vimpari.

Autojoukkojen Keski-Suomen kilta

Uusimmat kommentit

22.01 | 21:36

Blitz 3t

22.01 | 21:35

Do you have some parts for Blitz 3

01.02 | 08:44

Kiitos. :) Työ jatkuu, nyt on toiminut puukaasullakin muutaman kunnia...

31.01 | 12:22

Konjakillako se ekaksi käynnistettiin ??