Jäsenkirjeet 2019-2023

   

JÄSENKIRJE 1/2023 18.4.2023

 Hei!

Autojoukkojen Keski-Suomen killan vuosikokous pidetään
tiistaina 25.4.2023 klo 18:00 Laukaan Tupaswillan juhlatalossa. Osoite Ränssintie 5, 41370 Kuusa
Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja kuullaan killan kuulumisia ja tulevia suunnitelmia.

 

Kahvitarjoilu. 

Ilmoita osallistumisestasi kahvitarjoilua varten 23.4 sunnuntai-iltaan mennessä. Kerro samalla mahdollinen erityisruokavaliosi. 

puheenjohtaja tapio.riipinen@afcon.fi tai 0400 642 868

sihteeri ulla.riipinen@afcon.fi tai 0500 642 868 

Kokouksen jälkeen on uuden hallituksen järjestäytymiskokous.

Jäsenkirje 1/2022

Autojoukkojen Keski- Suomen killan vuosikokous 2022 pidetään kylpylähotelli Peurungassa tiistaina 10.05.2022, alkaen klo 18.00.

Kokouksessa esillä vuosikokouksen sääntömääräiset asiat sekä lisäksi:

- killan sääntöjen ajanmukaistaminen – sääntömuutosehdotusten käsittely

- killan hakeutuminen yhdistysrekisteriin

- killan osallistuminen Peurungan perinnekorsun esittelytehtäviin

Ennen kokousta on mahdollista tutustua killan meneillään olevaan International D 246 F- kuorma- auton kunnostusprojektiin Tapio Riipisen verstaalla os. Suolahdentie 255 41350 Laukaa as. klo 16.00- 17.00 sekä perinnekorsuun Peurungassa klo 17.00- 17.45.

Autojoukkojen Keski-Suomen kilta                  25.10.2021

Jäsenkirje 2/2021                                            

Hei kiltalaiset!

Kuluvan vuoden aikana Autojoukkojen Keski- Suomen killan toiminta on koronan vuoksi jatkunut ilman kokoontumisia tai julkisia tapahtumia. Killan toimintaan edeltävinä vuosina kuuluneet, kesäaikainen konserttipaikoituksen hoitaminen ja Mobilistien talviajon järjestelyt talvella, siirtyivät seuraavalle vuodelle. Myös killan omia kokouksia ja jäsentapahtumia on lykätty.

Vuoden aikana killalla on kuitenkin ollut tapahtumia ja toimintaa, joita on voitu toteuttaa pienellä porukalla ja kulloinkin vallinneiden turvallisuusohjeiden mukaisesti. Tammikuussa olimme avustamassa Pelkosenniemi 1939 – unohdettu taistelu- elokuvan kuvauksissa.

Helmikuussa toteutettiin loppuvuodesta 2020 killalle hankittujen sotilaskotiauton ja kenttäkeittiön tieliikenteeseen rekisteröinti.

Vapunpäivänä ajoimme killan autoilla Seppo ja Annikka Korhosen mökille onnittelemaan heitä perheyrityksensä täyttäessä 70 vuotta.

Heinäkuussa järjestimme yhdessä tieliikennemuseon aktiiviporukan kanssa talkoopäivän kiltaveli Risto Höylän 80- vuotispäivän merkeissä. Uusimme Riston varastorakennuksen ajosillan ja autoimme Ristoa ainutlaatuisen kokoelmansa järjestämisessä. Varsinaisena merkkipäivänä kävimme onnittelemassa Ristoa ja hänen perhettään sekä luovutimme hänelle vastailmestyneen kirjan ”Ulkomaiset sotilasajoneuvot 100 vuotta”.

Autojoukkokiltojen liiton kokouksiin on kuluvana vuonna myös osallistuttu. Vuosikokous huhtikuussa järjestettiin etäkokouksena ja hallituksen syyskokous Oulussa lokakuussa. Molemmissa kiltaa edusti puheenjohtaja.    

Nyt koronarajoitusten vähitellen poistuessa on jälleen aika aktivoida killan omaa toimintaa. Autojen viikoittaiset kunnostusillat entiseen tapaan aloitetaan näillä näkymin marraskuun alussa. Lykkäytyneet kokoukset tullaan pitämään loppuvuoden aikana erillisissä kutsuissa ilmoitettuina aikoina.

Killan tapahtumiin liittyviä kuvia voit katsella kotisivuiltamme http://www.ajk-keskisuomi.fi/

Risto Höylältä hankittu Teuvan keitintehtaan valmistama kenttäkeitin on valmistusnumeron perusteella peräisin 1930-luvun lopulta tai Talvisodan ajalta. Viimeistelty Tapion verstaalla helmikuussa 2021

Autojoukkojen Keski-Suomen kilta

Jäsenkirje 1/2021 

23.02.2021

Hei kiltalaiset!

Killan 33. toimintavuosi on alkanut viime vuodelta jatkuneiden koronarajoitusten merkeissä. Killan puitteissa useampien henkilöiden kokoontumista edellyttäviä tapahtumia tai toimia ei edelleenkään ole järjestetty. Siitä huolimatta täysin toimettominakaan ei ole oltu.

Viime lokakuussa Puolustusvoimien käytöstä poistetun materiaalin huutokaupasta killalle ostettu Keuruun ja Luonetjärven sotilaskotiyhdistysten entinen sotilaskotiauto on nyt katsastettu ja rekisteröity normaaliin tieliikenteeseen. Kuten aiemmassa kiltatiedotteessa kerrottiin, sotilaskotiauton koko ostohinta saatiin tukena Keski- Suomen Maanpuolustussäätiöltä. Kiitokset säätiölle sekä asiaa tuloksellisesti hoitaneelle kiltaveli Juha Vimparille.  Teknisesti hyväkuntoisen, vain 103 000 km ajetun Mercedes-Benz 508 kuorma-auton rekisteröintikatsastuksessa ei ilmennyt mitään huomautettavaa. Myymälätilan lämmityslaitteena autossa ollut 7,5 kW:n Webasto-ilmalämmitin todettiin aikansa eläneeksi ja tilalle asennettiin vastaava uusi Webasto- lämmitin.  Uuden lämmittimen sponsoroivat Mika Karala (Turbotec Oy, Wakpal Oy) ja Eero Räikkönen (Printsport Oy), mistä heille sanamukaisesti lämpimät kiitoksemme. Auto varustettiin vielä pikakiinnitteisellä vetokoukulla sekä 24 V ja 12 V perävaunupistorasioilla. Sotilaskotiauto kaipaa vielä hieman ulkoista ehostusta sekä kaasujääkaapin ja kaasuvarustuksensa asianmukaisen tarkastuksen. Luonetjärven sotilaskotiyhdistys on lisäksi säilyttänyt auton omat munkkilaatikot toivottavaa tulevaa käyttöä varten.  

Killan kalusto on kasvanut myös kenttäkeittimellä eli soppatykillä. Soppatykin hankinta on ollut suunnitelmissa pitemmän aikaa ja tuli nyt mahdolliseksi, kun kiltaveli Risto Höylä ilmoitti, että hän voisi myydä toisen omistamistaan m/29 kenttäkeittimistään killalle. Risto oli aikanaan kaukoviisaasti hankkinut kaksi viimeistä puolustusvoimien käytöstä poistamaa keitintä. Kymmenisen vuotta sitten aktiivikäytöstä poistettu Teuvan keitintehtaan valmistama kenttäkeitin on valmistusnumeron perusteella peräisin 1930-luvun lopulta tai Talvisodan ajalta. Keitin on ollut alun perin hevosvetoinen ja varustettu puupyörillä. Jatkosodan loppuvaiheessa keittimiä muutettiin ajoneuvovetoisiksi varustamalla niitä ns. SA-vetokoukkuun sopivalla vetolaitteella ja Nokian Paavo-kumipyörillä varustetuilla akselistoilla. Keittimet päivitettiin 1960 luvulla armeijan ajoneuvokalustolla vedettäviksi varustamalla ne 16” autorenkailla ja -akselistoilla sekä valolaitteilla. Killalle nyt ostettuun keittimeen tuli mukana uudet hevosvetoaisat ja Paavo-renkain varustetut pyörät sekä ns. rekiteline, joka voidaan tarvittaessa kiinnittää keittimen alustan lehtijousien korvakkeisiin akseliston tilalle ja sijoittaa sotien molemmin puolin yleisesti käytettyihin talous- ja metsärekiin. Lisäksi keittimen varustelaatikoissa tuli mukana kauhoja ja mittakannuja, joissa on sota- ajan Int-vuosilukustanssaukset. Keitin on nyt pintapuhdistettu ja maalattu sekä rekisteröity tieliikenteeseen ns. hinattavana ajoneuvona. 

Sotaelokuvan tekoonkin on taas osallistuttu. Saarijärveläinen, yksityinen elokuvien ohjaaja ja tuottaja Martti Takalo otti viime vuoden keväällä yhteyttä ja kysyä mahdollisuutta saada killan Opel Blitz- sotakuorma- autoa käyttöön suunnittelemansa elokuvan ”Pelkosenniemi 1939-unohdettu taistelu” kuvauksissa. Kuvaukset toteutuivat pääasiassa nyt tammi-helmikuussa ja killan puolesta niissä oli mukana Opel Blizt sota-ajan aseineen ja varusteineen, kiltaveli Pekka Salosen Ford DeLuxe 1939 henkilöauto, kiltaveli Markku Lyhty Harley Davidson ja sivuvaunu sekä aiemmin mainittu kenttäkeitin. Kuvauksissa mukana olivat Juha Vimpari (Blitz-kuljettaja), Pekka Salonen (Ford-kuljettaja), Markku Lyhty (HD kuljettaja) sekä Markku Jääskeläinen ja Tapio Riipinen (kaluston kuljetus ja kuvausavustaminen). Elokuvan ennakkotraileri on osoitteessa: https://youtu.be/YL0nq-rRn3c

Jäsenmaksun 20 euroa 2021 voitte maksaa killan tilille Konneveden Osuuspankki,
POP Pankki FI79 4764 0010 0605 39

Toivomme aurinkoisia keväisiä päiviä kiltalaisille. Jospa kesä toisi jo helpotusta koronatilanteeseen ja toimintamme voisi jatkua.

tereisin Tapio ja Ulla

Jäsenkirje 3/2020

Autojoukkojen Keski-Suomen kilta

Jäsenkirje 3/2020

Hei kiltalaiset!

Tämä vuosi on koronan vuoksi eletty hiljaiseloa, kuten kaikki hyvin tiedämme.

Talwiajo-tapahtuma 8.2.2020  saatiin vielä vietyä onnistuneesti läpi ja siitä kertyneiden tulojen turvin olemme saaneet kulumme katettua tänä vuonna.  
Keski-Suomen Mobilistien Talwiajo-tapahtuma 8.2.2020 Tiehuhdan tilalla sujui Killalta onnistuneesti niin kelienkin (harvinaista viime talvelle) kuin järjestelyjenkin osalta. Jatkoa seurannee tulevana talvena. Kiitos kaikille talkoolaisille.

John Smith tapahtuma peruttiin ja sitä myöten myös peltoparkkimme. Mutta ensi kesäksi on suunnitteilla festarit ja peltoparkkimmekin ehkä jälleen toimii. Toivotaan, että koronapilvi väistyy taivaalta!

Muuta ei sitten ole tapahtunutkaan koko vuonna. Mutta marraskuussa Keuruun ja Luonetjärven sotilaskotiyhdistysten entinen sotilaskotiauto päätyi vihdoin Autojoukkojen Keski- Suomen killan omistukseen.

Kuten monet kiltalaiset varmaan muistavat, Luonetjärven Sotilaskotiyhdistyksellä oli halua myydä auto killalle ja näin saada rahoitusta uuden sotilaskotiauton hankintaan ja varusteluun. Auto osoittautui kuitenkin puolustusvoimien omaisuudeksi ja näin ollen sitä ei sääntöjen mukaan ollut mahdollisuutta poistaa puolustusvoimien ”muonavahvuudesta” muutoin kuin perinteisen huutokauppamenettelyn kautta. Killassa oli aikanaan päätetty harkita huutokauppaan osallistumista sitten, jos auto huutokauppaan ilmestyy. Kun auto sitten ilmestyi Millog Oy:n Tampereen Kalkussa pidettävän, puolustusvoimien käytöstä poistetun tavaran huutokaupan myyntilistalle, tuli aika tehdä päätös huutaa vai vaieta. Hallitus päätyi puhelinkokouksessaan yksimielisesti huutamisen kannalle, valtuutti Risto Nurmisen ja Tapio Riipisen killan puolesta osallistumaan huutokauppaan ja sopi korkeimmaksi huutorajaksi 3000 euroa. Auto oli toisen myyntipäivän listalla, myytävien ajoneuvojen ryhmän yhdentenätoista. Huutokauppatunnelma tuntui kohottavan hinnat huolestuttavan korkeiksi ja kun edeltävästä ajoneuvosta, iäkkäästä mutta hyväkuntoisen näköisestä MB Trac- traktorista, maksettiin peräti 57 000 euroa, alkoi killan huutajia tosissaan epäilyttää että kotiin lähdettäisiin tyhjin käsin. Autoa huusi enemmän tai vähemmän tosissaan puolen tusinaa ostajaa. Hinta nousi nopeasti kohti päätettyä kipurajaa. Ehkä hieman yllättäen 3000 euron huutoon ei tullutkaan nokitusta ja niinpä meklarin nuija paukautti Mersun killalle.

Kun auto huutokaupan päätyttyä startattiin käyntiin, ilmestyi kilpahuutajia paikalle harmittelemaan, ettei tullut tarjottua enempää. Kotimatkaa varten varauduttiin jo hakemaan siirtolupia lähimmältä katsastuskonttorilta, mutta kyyti järjestyikin kiltaveli Ari Heikkilän lavetilla. Niinpä sotilaskotiauto olikin jo samana iltana Laukaassa killan Opel Blitz´in ja paloautojen ”kaverina”.

Kiltaveli Juha Vimparin ansiosta myös auton rahoitus järjestyi;

Keski-Suomen Maanpuolustussäätiö teki myönteisen päätöksen hakemuksellemme ja myönsi rahoitusta sotilaskotiautolle 3000 €. Saatesanat myönnölle olivat, että toivottavasti näemme auton isänmaallisissa tapahtumissa koronarajoituksien jälkeen. Senioreilta saimme terveiset, että haluavat taas asioida vanhalla sotilaskotiautolla ja muistella menneitä. 

Kiitos Juha!!!

Saapumiserien 1/20  347 vrk ja 2/20 165 vrk palvelevien kotiutusjuhlaa vietetään Ilmasotakoulussa 17.12 . Ja perinteisesti kiltamme muistaa ansioituneinta sotilaskuljettajaa kunniakirjalla ja automiehen ensiapulaukulla. Valitettavasti emme voi osallistua tilaisuuteen, vaan kotiutusjuhlaa vietetään ulkona koronarajoitteet huomioiden.

Muistamme lämpimästi ja kiitollisuudella poisnukkunutta, aktiivisesti killan toimintaan osallistunutta, kiltaveljeämme Kalle Hirvosta. Tapio on ollut yhteydessä Kallen tyttäriin muistokirjoitukseen liittyen. Kalle siunattiin koronavuoden vainajien tapaan vain lähimpien kesken.

 Kotisivujamme olen päivittänyt ;

Linkki kotisivuille

  Hyvää loppuvuotta ja Joulua 2020. Pysykää terveenä. Ja toivomme kaikille parempaa vuotta 2021.

 Ulla ja Tapio

Jäsenkirje 2/2020

Hei Autojoukkojen Keski-Suomen kiltalaiset,

Kuten kaikki varmaan jo arvaavat, niin killan hallituksen kokous, vuosikokous ja kesäretken suunnitelmat siirtyvät hamaan tulevaisuuteen. Katsotaan aikaa parempaa.
Myös autojen entisöintiporukan kokoontumiset on pysäytetty ja tämä porukka ainakin selvittelee onko alueellamme veteraaneja, jotka tarvitsevat apua vaikkapa kauppa-asioiden kotiinkuljetuksessa.

Talwiajo-tapahtuma 8.2.2020 Tiehuhdan tilalla sujui Killalta onnistuneesti niin kelienkin (harvinaista tälle talvelle) kuin järjestelyjenkin osalta. Jatkoa seurannee ensi talvena. Kiitos kaikille talkoolaisille. Olen laittanut muutamia kuvia tapahtumasta killan kotisivuille http://www.ajk-keskisuomi.fi

Parempaa kevättä ja kesää ja terveyttä kaikille.

Kännykällä saa yhteyden puheenjohtajaan 0400 642 868.

terveisin sihteeri Ulla ja pj Tapio.

Jäsenkirje 1/2020

Kiltatiedote 1/2020


Kiltamme mukana Keski-Suomen mobilistien
47. XLVII Talwiajossa
lauantaina 8.2.2020 Laukaassa.

Lähtö klo 9:00-12:00.

Tervetuloa seuraamaan lähdön tunnelmaa ja tapahtumaa Tapion hallin pihapiiriin Suolahdentie 255, 41350 Laukaa as

Ajossa mukana Autojoukkojen Keski-Suomen killan Mercedes-Benz paloauto ja Opel Blitz sekä kiltalaisten omia autoja.
Lisätietoja Ulla 0500 642 868

                                            terveisin sihteeri Ulla

Jäsenkirje 2/2019

Kiltatiedote 2/2019 /
Killan joulukahvitilaisuus

Killan sähköpostilistalaisille vielä muistutus, osa teistä on kyllä jo ilmoittautunut.

Killan joulukahvitilaisuus Suomen Ilmavoimamuseolla 12.12 torstaina klo 18:00 osoitteessa Tikkakoskentie 125, 41160 Tikkakoski. 
Museon johtaja Kai Mecklin esittelee museota ja sen toimintaa. Samalla keskustellaan killan toiminnasta vuodelle 2020.
Kilta tarjoaa tilaisuuden. Tervetuloa avec. Ilmoittaudu sihteerille/puheenjohtajalle viestillä 0500 642 868/0400 642 868.

PS,jos joku vielä haluaa maksaa vuoden 2019 jäsenmaksun 20 euroa, niin killan tili on Konneveden Osuuspankki, POP Pankki FI79 4764 0010 0605 39

                                            terveisin sihteeri Ulla